Sallan yhteismetsä on paikallinen puuntuottaja, jonka toimialoja ovat metsätalous ja metsien monikäyttö eri muodoissa; vuokraamme ja myymme tontteja vapaa-ajan käyttöön, myymme alueillemme metsästys ja kalastuslupia sekä vuokraamme alueitamme tuulivoimaloiden käyttöön.

Yhteismetsän alueelta löydät mielenkiintoisia retkikohteita esim. Kallioportti ja Riutukan uittorännit kämppineen Portin palstalla sekä Uunikallio Oulangan palstalla.

Yhteismetsä toimii määrätietoisesti puun kasvun lisäämiseksi metsäluonto huomioiden. Tavoitteena on kasvattaa yhä enemmän ja parempilaatuista puuta ja harjoittaa metsätaloutta osakkaiden hyväksi.

Yhteismetsän osakkaana saat:
• tuottoa kerran vuodessa
• metsästysluvan osakashinnalla yhteismetsän alueelle
• alennusta tonttien myynti- ja vuokrahintoihin
• alennusta kämppien vuokrista
• osallistua päätöksentekoon osakaskokouksissa
• osallistua osakkaille järjestettäviin tilaisuuksiin

Sallan yhteismetsän alue koostuu viidestä isommasta palstasta ja ostopalstoista ympäri Sallan kuntaa. Sallan yhteismetsällä on pieniä alueita myös Posion, Kemijärven, Savukosken, Pelkosenniemen ja Kuusamon kuntien alueella.

Naruskan palsta (24 000 ha) sijaitsee Pohjois-Sallassa Venäjän rajalla. Hakkuutoiminta alueella on vähäistä. Huomaathan, että hirvenpyyntiä lukuun ottamatta rajavyöhykkeellä metsästys on kielletty. Hirvenmetsästykseen tarvitset vyökeluvan, Palstan metsistä noin kolmasosa on taimikoita.

Tenniön palsta (1 700 ha) sijaitsee Pohjois-Sallassa Naruskan palstan eteläpuolella. Palstan pinta-alasta yli puolet on rajavyöhykkeellä. Palstan puusto on pääosin nuorta ja varttunutta mäntymetsää.

Jaurun palsta (6 200 ha) sijaitsee Keski-Sallassa. Palstalla on paljon istutustaimikoita, mutta löytyy myös vanhaa metsää.

Portin palsta (13 700 ha) sijaitsee Luoteis-Sallassa Kemijärven rajalla. Palstan puusto on enimmäkseen nuorta ja varttunutta kasvatusmetsää. Vanhaa metsää on jäljellä palstan eteläosassa.

Oulangan palsta (6 000 ha) sijaitsee Etelä-Sallassa Kuusamon ja Posion rajalla. Vanhoja metsiä on palstalla hyvin vähän.

Ostopalstat (noin 20 000 ha) sijaitsevat eri puolilla Sallaa. Niiden pinta-alat vaihtelevat 5 ja 200 hehtaarin välillä. Esimerkiksi Sallan kirkonkylän läheisyydessä on palstoja yhteensä yli 1 000 hehtaaria.

Katso kartta palstoista (©.Maanmittauslaitos 2013).